Laktosfri, ej laktosfri eller ”Eila-laktosfri”?

Det finska mejeriföretaget Valio har bestämt sig för att bli tydligare(?) i sin kommunikation av laktosfria produkter, genom att ändra benämningen ”laktosfri” till ”Eila laktosfri”, som enligt deras blogg står för ”expertis inom laktosfritt”.

Frågan är vilken beteckning som tydligast kommunicerar produktens egenskaper? De flesta konsumenter har rimligtvis något slags hum om vad ”laktosfri” innebär… men ”Eila laktosfri” – vad betyder det, egentligen?

Har Valios marknadsavdelning funderat över hur många missförstånd som skulle uppstå i matbutikerna, om konsumenterna började fråga efter ”ej lalaktosfri” mjölk? 

Arlas hemsida beskriver skillnaden mellan låglaktosmjölk och laktosfri mjölkdryck. Spisa.nu berör nomenklaturen kortfattat.

FotnotEila är för övrigt ett finsk kvinnonamn, med norsk-samiska rötter och besläktat med det grekiska namnet Helena som betyder ”lysande” eller ”fackla”.

Uppdatering: Valio ska ha cred för att de verkar ha frångått den smått obegripliga devisen ”Dubbelt god för en lättare magkänsla”.

3 kommentarer

 1. Marie Eklund

  Tack för du redan hunnit uppmärksamma vårt nya varumärke för laktosfria produkter och för att du delger din spontana reaktion på namnet.
  Valio Eila™ är ett gemensamt varumärke för hela Valio koncernen. Vi har testat av det nya varumärket här i Sverige och respondenterna uppfattade Valio Eila™ som ”ej laktos” och kopplingen till laktosfritt var stark. Vi kommer inom kort att börja vår marknadsföring med det nya varumärket och vi får se till att förstärka kopplingen till laktosfritt. Hälsningar Marie på Valio

  • dreadnallen

   Hej Marie, och tack för ett snabbt svar på frågan! En stor eloge för att er socialamedierbevakning fungerar så väl. Fint att era undersökningar har slagit väl ut, men jag är fortfarande nyfiken på vilka omständigheter som ligger till grund för beslutet att frångå ordet laktosfritt till förmån för varumärket Eila? Jag letade lite på både er svenska och finska webbplats utan att hitta någon information om vad som ligger bakom namnbytet.

   Allt gott!

 2. Marie Eklund

  Godmorgon! Tack för dina kommentarer. Valio finns på fler olika marknader och just ordet laktosfritt har olika namn på olika marknader. Vi valde att se över om vi kunde utveckla ett nytt varumärke för Valio’s laktosfria produkter och hade många olika namn att välja på och det resulterade i Valio Eila. Valio Eila är nu det gemensamma varumärket för våra olika marknader.
  Vänligen Marie på Valio

Kommentera